Bornholm og de bornholmske belugalinser kalder. Der findes mange slags dhal derude, nogen er mere misforståede end andre, her er en opskrift på en mere klassisk dhal.
Opskriften er til 6-8 personer, mad til to dage eller back up i fryseren.
Beluga dhal – with love from India and Bornholm
Ingredienser:
Til linserne
6-700 g belugalinser
1,2 l koldt vand
1 spsk. groft salt
1 tsk. stødt eller knust chili
¾ tsk. stødt gurkemeje eller 3 spsk. frisk fintrevet gurkemeje
1 tsk. stødt ingefær eller 1,5 spsk. frisk fintrevet ingefær
¾ spsk. hvidløgspulver
¾ spsk. stødt spidskommen
1-3 grønne chilier, finthakket (smag og behag)
1 knivspids stødt kanel
1 laurbær
4 nelliker
6 peberkorn
Til baghaar (varm krydderolie)
½ dl rapsolie eller 60-70 gram smør
4 hvidløg, fintsnittet
2 spsk. ingefær, skåret i aflange og tynde staver (tænk taffelpinde)
1 tsk. spidskommenfrø
Evt. 1 hel tørret rød chili
Sådan gør du:
Skyl belugalinserne godt, si vandet fra og kom linserne i en tykbundet gryde sammen med 1,2 l vand og krydderierne. Koges i ca. 15 min. på høj varme med låg på. Kig til dem, så de ikke koger over og rør rundt i gryden. Skru ned på mellemvarme og lad dem simre videre i 10-12 min. Tilsæt ekstra vand, hvis de tørrer ud. Sluk for blusset og lad gryden stå og få eftervarmen med låg på, mens du laver baghaar.
Varm olie eller smør op i pande, du kan også lave en blanding af de to. Det skal være tæt på rygende varmt. Tilsæt spidskommenfrø og efter 5 sek. hel chili, hvidløg og ingefærstave. Lad blandingen stege til hvidløg og ingefær tager farve og er lidt crispy. Pas på, det ikke bliver branket!
Hæld den varme blanding over linserne, rør rundt og drys med frisk koriander eller revne mynteblade. Server med kogte basmatiris og evt. fladbrød. Smager skønt med radiser og agurker skåret i skiver med citronsaft på.
Share:
Libanesisk tabouleh med belugalinser - Bælgfrugter fra bornholm er toplækre!
Beluga Bolognese – hvor du helt glemmer kødet