Opskriften er et bud på den allestedsnærværende belugabolognese.
Opskriften er til 6-8 personer rundt om bordet – eller nok til back up i fryseren. Smager endnu bedre dagen efter.
Ingredienser:
20-30 g tørrede svampe
300 g belugalinser
2 gulerødder
½ fennikel (150-200 g)
1 rød eller grøn peberfrugt
200 g champignon
4 stængler bladselleri
½ dl olivenolie
1 stort finthakket løg
4-5 fed hvidløg
½ tsk. fennikelfrø
3 spsk. tomatpuré
1,5-2 dl. rød/hvid/rosé – brug dine vinrester!
2 laurbærblade
1 tsk. sort peber
1 spsk. groft salt
1 tsk. sukker
½-1 tsk. chiliflager
½ tsk. tørret rosmarin
½ l kogende vand
1 grøntsagsbouillonterning
1 dåse (400 g) flåede tomater
1 parmesanskorpe
1 håndfuld frisk basilikum
Parmesan til at drysse over
Tørret pasta – bredbåndet pasta er godt til saucen.
Sådan gør du:
Læg de tørrede svampe i blød. De kan udelades, men siger det bare – runder smagen smukt af. Skyl belugalinserne og lad dem stå i en skål med vand, mens du fixer resten.
Kom gulerødder, peberfrugt, champignon og bladselleri i passende stykker i foodprocessoren og blend det groft.
Kom olivenolien i en tykbundet gryde sammen med finthakket løg og hvidløg og brun det let på lav varme i ca. 7-8 min. Skru nu op for varmen og tilsæt grønsagsblandingen sammen med fennikelfrø og brun det hele i 5 min. Kom nu tomatpuré og vin i og lad det simre i 4-5 min. Tilsæt laurbær, de opblødte svampe peber, groft salt, sukker, chiliflager, rosmarin og oregano og lad det simre i 3-4 min.
Si vandet fra linserne og kom dem i gryden med ½ l kogende vand, grøntsagsbouillon og blendede flåede tomater, skorpen af parmesanosten (frys altid dine skorper fra gode faste oste – magi i gryderetter, supper og risotto). Lad retten simre i 25-30 min. og gerne længere.
Ønsker du en cremet bolognese, så tilsæt en sjat fløde, mascarpone eller creme fraiche de sidst 5-10 min. Tilsæt ekstra vand undervejs, hvis der er behov for det og smag til med salt og peber. Tilsæt basilikum lige inden servering. Bland pasta og sauce sammen i gryden i de mængder, du syntes er passende.
Share:
Dhal med belugalinser - her er en opskrift på en mere klassisk dhal.